De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft de luchthaven van Moskou verlaten.

Dit heeft een zegsman van de luchthaven donderdag bevestigd. Over de plaats van bestemming is niets meegedeeld.

Snowdens advocaat, Anatoli Koetsjerena, liet eerder weten dat zijn cliënt de nodige papieren had ontvangen van de Russische Federale Migratiedienst.

Snowden wacht op asielverkzoek Moskou

Hij kan nu voorlopig een jaar in het grootste land ter wereld verblijven, in afwachting van een definitieve beslissing over zijn asielverzoek. Volgens de advocaat bevindt Snowden zich op een veilige plek die geheim zal blijven.

Snowden, die probeert uit handen van de VS te blijven, heeft meer dan een maand gekampeerd in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo. Snowden bracht het PRISM-spionageschandaal aan het rollen.

Rusland heeft tot nu toe geweigerd Snowden uit te leveren. Tevens benadrukte het Kremlin donderdag nog eens dat de zaak de betrekkingen tussen Moskou en Washington niet moet schaden.

Klokkenluider Amerikaane geheime dienst

Snowden lekte geheime spionagesystemen van de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency). Daardoor kwam de Prism-affaire aan het rollen. Hij kwam op 23 juni vanuit het Chinese Hongkong aan in de Russische hoofdstad en bivakkeert sindsdien in de transitzone.

Snowden toonde aan dat de NSA wereldwijd de telecommunicatie in de gaten houdt. Dat gebeurt onder meer via het scannen van telefoon- en internetverkeer.

De Amerikaanse geheime dienst NSA monitort elke maand gemiddeld een half miljard telefoontjes, e-mails en sms'jes in Duitsland, concludeerde het blad Spiegel dat inzage kreeg in geheime documenten vai Snowden.

Duitsland wordt door de VS net zo streng in de gaten gehouden als landen als China, Irak of Saoedi-Arabië. De VS spreken in documenten over Duitsland als ,,aanvalsdoel''.

NSA

De Amerikaanse geheime dienst NSA neemt maatregelen om te voorkomen dat medewerkers opnieuw gevoelige informatie lekken, berichtte de Los Angeles Times afgelopen week.

Volgens de Amerikaanse onderminister van Defensie Ashton Carter maakt de NSA het individuele medewerkers straks onmogelijk om grote hoeveelheden gevoelige informatie weg te sluizen. Daar is in de toekomst toestemming voor nodig van een tweede persoon. ,,Je had een individu met vergaande toestemming om informatie op te vragen en te verplaatsen. We gaan die twee zaken omkeren'', zei Carter.

Ook de wijze waarop de geheime dienst informatie opslaat moet volgens Carter op de schop. ,,Er was een enorme hoeveelheid informatie geconcentreerd op een plaats. Dat was een fout'', erkende de onderminister. ,,Alles op een server zetten creëert een veiligheidsrisico.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl